top of page
​Imádjuk a munkát,
Imádjuk a gazdát,
Imádjuk a bárányt,
Tereljük a nyájat! : )

 

WORK!

Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a colliek elsősorban valaha munkakutyák voltak. Ennek a szerepnek kellene megfelelniük ma is. Sajnos ma már egyre kevesebb collie dolgozik, a legtöbb collie inkább kanapé kutya és elveszett belőlük az ősi, birkaterelő ösztön. Számomra nagyon fontos, hogy minden kutyám terelőösztönpróbával rendelkezzen, emellett dolgozzon is. Sajnos birkák mellé nincs lehetőségünk menni, de Bono agilityzett, engedelmességi feladatok tárházát tudta, és BH és IPO vizsgát is tett. Az IPO vizsgát azóta sem tett le egy collie sem, így ő hazánk egyszem valaha IPO-t végzett skót juhásza. Reményeim szerint Yasha követni fogja ebben. Bonoval emellett hobbi szinten Dog Dancingeltünk és a párom Canicrossozott vele. Végtelenül sokoldalú kutyám ő, mostmár a békés nyugdíjas éveit tölti, de mai napig szívesen dolgozik, legjobban a nyomkövetést szerette. 

Ha nincs lehetőségünk terelni a collie tökéletesen alkalmas az alábbi feladatok elvégzésére: 

Agility: 

 

Nem ismerek olyan skót juhászt, aki ne szeretné ezt a sportot. 

Az agility egy nagyon komoly, a gazdit és a kutyát egyaránt megmozgató sport, amit, ha egyszer kipróbálsz, a szerelmese leszel, te is és a kutyád is! A sport lényege, hogy különböző akadályokon át kell egy pályát teljesíteni. A kutya és a gazda között nagyon megerősíti a kapcsolatot, ráadásul a skótok ugyan bajnokok nem lesznek, mivel a border colliet sosem fogják megelőzni, mégis a pontosságuk miatt, képesek a hibátlansággal dobogós helyet elérni. 
 

Terelés:

Akkor lennék a legboldogabb, ha manapság minden collie képes lenne erre a sportra. Az első és legfontosabb, hogy a kutya ha meglátja a birkát, azonnal bekapcsoljon az ösztöne, és ösztönösen üldözze őket. Később viszont amint egyre többet járunk a birkák közé, ez a sport igényli a legeslegnagyobb kutya - gazda kapcsolatot. A kutyának engedelmességi feladatokat kell a birkákkal végrehajtania, miközben az ösztöne kontroll alatt van. Csodálatos dolog ez. Karámba beterelni, kiterelni, kifutni a birkára, oda terelni ahová a gazda mondja, egy helyben tartani őket. Nekem hatalmas szerencsém van, minden kutyám azonnal és intenzíven terelt, még a 7 hónapos Shiro is. Nagyon büszke vagyok rájuk, sajnos a colliekban kihaló félben van ez az ösztön. 

K99, Engedelmes, IPO

Ebb a részbe nagyon sokminden beletartozik. A legfontosabb azt gondolom, hog minden kutyának tudnia kell az alapengedelmességi gyakorlatokat. Ez a Behívás - a legeslegfontosabb, a kutyánk élete függhet tőle, hogy bárhol és bármikor be tudjuk hívni. -, az ül, áll, fekszik és marad. Ezeket azt gondolom a világ összes létező kutyájának tudnia kellene. Én azt szoktam javasolni, hogyha lehet, mindenképpen menjünk el kutyasuliba, olyanba ami megbízható, kezdjük a kutyaovival. Ennek semmi más lényege nincs, csak a korai szocializáció, és kutya- gazda kapcsolat építés. Utána indulhatunk az alapfokú tanfolyamokon, ahol a jobb kutyasulikban megtanítják a GAZDINAK, hogy hogyan tanítsa kezelje a kutyát, megspékelve ezt az alapdolgok tudásával amit fentebb is írtam. - Természetesen azokkal nem kell megvárni a felnőtt kort, én nagyon fontosnak tartottam, hogy az alap dolgokat a kutya gyorsan és hamar megtanulja. Ennek eredménye a kilenc hónapos korban tökéletesen, póráz nélkül, járdán közlekedő kutya. Ha nem akarjuk magunkat és a kutyánkat tovább pallérozni, akkor itt megállhatunk, ha igen, akkor viszont a határ a csillagos ég. Az obidienc-nek nagyon nagyon sok ága van, a k99 pedig kimondottan a hobbistákak biztosít különböző vonalakat. Ügyesség, nyomkövetés, engedelmes, örző védő irányokban. Nálam Bono az engedelmest és a nyomkövetést élvezte jobban, így azon az irányon mentünk tovább. Míg Hoemi remekelt az ügyességi részben. Így vele az volt a cél. 
Az utolsó nagy csoport az IPO, ami egy kemény munkakutya vizsga. Komoly felkészülés, és több év is szükséges hozzá. Nem is minden collienak ajánlom. Az én pöttöm Hoemi lányom nem alkalmas rá. Túlságosan is kedves, az ilyesmihez. 

Frizbi

Sok mindent nem szeretnék ettől a sportról írni, mert sosem sikrült, igazán elmélyülnöm benne. A frizbi alapvetően az aminek hangzik, a kutya különféle módokon elkapja a frizbiz. Itthon két sztár skót frizbisünk is van, méltón lehetünk büszkék rájuk. :) 

Összegzésként szeretném írni, hogy vannak még dolgozó skótok itthon. Vannak, elvétve ugyan, de találni. Még úgyis, hogy manapság már szinte senki sem szelektál a munkaképességre. Szeretnék pár itthon is aktívan dolgozó skótot megmutatni, akikre méltán büszkék lehetünk. Nagyon örülök, hogy ennyien vannak. Remélem a számuk csak gyarapodni fog: 

Benji és Lili: 

Itthon azt gondolom a legdolgosabbak. Ha lehet ilyet mondani. Agility bajnokok, frizbi sportolók és Lily más sportokban is képviseltette magát. Benji pedig tette mindezt úgy, hogy a fél szemére vak. 

 

Itthoni aktívan, sportszerűen terelő skótok: 

Trasdepastores Blue Duero - Hirto

Rineweld Heart of Goddess - Millie

Everlasting Love of the Holy Mountain - Luna

 

 

Terápiás vizsgát tett skótok: 

Marrow Black Use Your Illusion -Jázmin

Orange Orin of Méda Garden - Orin
Campobellói Dividua - Zahira
 

 

bottom of page